6 zaujímavostí o káve

Viete ktorý je najobľúbenejší nápoj na svete? Je to čaj. A káva je hneď na druhom mieste. Tento starodávny nápoj má bohatú históriu, voňavú prítomnosť a lákavú budúcnosť. Chcete vedieť prečo? Čítajte.

1. Kávové zrná objavili kozy
Je to tak, aspoň podľa jednej z mnohých legiend. Príbeh sa mal odohrať v starodávnej Etiópii, kde si pastieri kôz všimli, že ich stádo je nepokojnejšie a hýri nebývalou energiou vždy, keď sa pasie blízko kávovníkov. Keď pastieri vyskúšali plody tejto rastliny, bolo im všetko jasné. Všetko sa malo odohrať v oblasti zvanej Kaffa. To je zároveň odpoveď na otázku podľa čoho dostala káva meno.

2. Prvá európska kaviareň funguje dodnes
Z Afriky sa káva dostala postupne do celého sveta. Príprava nápoja, ako ju poznáme dnes, však pochádza z Jemenu, kde sa semená začali pražiť a variť asi v 15. storočí. V Európe si káva získala masovú popularitu až v 19. storočí, dve storočia po tom, čo v Benátkach otvorili prvú kaviareň. Volala sa Florian a na Námestí sv. Marka ju môžete nájsť dodnes.

3. Kávové zrnko získa hnedú farbu až po upražení
Aj to je pravda. Plody kávovníka hrajú všetkými farbami. Obrazne povedané. Sú červené a semienko v nich ukryté má dokonca zelenú farbu. Kávové semená sa pražia pri teplote 260 °C a o tom, že je proces praženia na konci, svedčí charakteristické puknutie. Prvé prichádza po pár minútach, druhé o chvíľu na to. A je hotovo!

4. Najviac kávovníkov je v Brazílii
Nie nadarmo sa o Brazílii hovorí, že je krajinou kávy a futbalu. Táto juhoamerická krajina je špičkou medzi producentmi kávy na svete. Sama dokáže vyprodukovať takmer tretinu celosvetového objemu tohto obľúbeného nápoja. Niet sa čomu diviť, keď na jedného Brazílčana pripadá až 15 kávovníkov. Tie môžu dorásť až do výšky 10 metrov, no kvôli zberu ich výšku upravujú na maximálne 3 metre.

5. Pri obchode s kávou sa točia veľké peniaze
Zdá sa to neuveriteľné, ale obchod s kávou predbieha aj trh so zlatom. Povedali by ste, že káva je po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete? Ročný výnos z obchodu s ňou presahuje 100 miliárd eur. Aký to kontrast s informáciou, že až 90% krajín, kde sa káva pestuje, patrí k rozvojovým.

6. Ako pripraviť super kávu?
Skvelú kávu si môžete pripraviť aj doma. Mala by to byť čerstvo namletá zrnková, zaliata nanajvýš 20 minút po zomletí vodou s teplotou 85 – 90 °C. Moderné rýchlovarné kanvice majú teplotné rozmedzie nastaviteľné. Ak takú kanvicu doma nemáte, po zovretí vody počkajte zhuba 30 sekúnd a kávu zalievajte vodou až potom.

Text: PR, fotografia v článku – zdroj vengo.sk