Správne čistenie a údržba kuchynských nožov

Nože používame každý deň v kuchyni. Máme ich po ruke pri varení aj pečení. Neporadili by ste si bez nich, ani pri obľúbených smoothie receptoch, o ktorých sme písali minule. Viete však, ako ich máme správne čistiť, starať sa o nich, aby sa nepoškodili a nestratili ostrosť? Dnes si o tom povieme viac.

Správne čistenie a údržba kuchynských nožov

STOP umývačke riadu
Nikdy nôž nedávajte do umývačky riadu a obzvlášť nie tie kvalitné, stane sa totiž, že silné chemikálie a čistiace prostriedky spolu s ostatným riadom spôsobia, že sa nôž otupí a zníži sa aj jeho životnosť. Okrem toho v umývačke riadu sú uložené nože spolu s príborom v spoločnom koši. Pri oplachu vzniká riziko vzájomného kontaktu čepelí a tým aj poškodenia.

Nezabúdajte na stojan
Eshop Tescoma ponúka rôzne nože, ktoré sú obľúbené v nie jednej kuchyni. Keď však siahnete po týchto kvalitných nožoch, práve na tie dávajte obzvlášť pozor pri ich údržbe. Hneď po použití ich umyte bežnými prostriedkami na umývanie riadu. Potom ich ukladajte na ich pôvodné miesto, ideálne je to do držiaka – stojana na nože, aby ste nespôsobili, že sa nože budú dotýkať ostrým, to môže nože poškodiť, oslabiť a znížiť ich životnosť.

Správne čistenie a údržba kuchynských nožov

Dosky na krájanie
Nezabudnite používať dosky na krájanie a to drevené alebo plastové. Tie ostatné ako sú rôzne mramorové, sklenené alebo keramické váš nôž otupia a znižujú jeho životnosť. Ešte niečo veľmi dôležité! Nikdy nenechávajte nože pohodené v drese, ani mäsiarské nože, či iné nože. Po umytí ich vždy poutierajte do sucha a odložte. Predídete tak nielen rôznym nehodám, ale aj poškodeniam na noži.

Brúsky na nože
Brúsky na nože sú veľmi užitočnou pomôckou v kuchyni, siahame po nich keď náš nôž stratí ostrosť. Existujú však rôzne druhy brúsok nožov. Väčšina z nich sa nijako významne nečistí, stačí ich iba utrieť suchou handrou, záleží však od toho z akého materiálu sú vyrobené.

brusky

Teraz už viete ako na správnu údržbu a čistenie vašich obľúbených kuchynských nožov. Všetko s tým, aby ste im nespôsobili žiadne nechcené mechanické, či iné poškodenia a aby boli čím dlhšie ostré a poslúžili čo najdlhšie.

Text a foto: PR