Prečo je najlepšie pripravovať jedlá zo sezónnych potravín? Toto sú dôvody

Je december a my máme chuť na čerstvé a voňavé jahody. Kedysi to nebolo možné, vychutnať si čerstvé ovocie v zime, no dnes je to naozaj jednoduché – stačí zájsť do supermarketu a jahody si tam kúpiť. Faktom ale je, že ovocie mimo svojej sezóny nie je také kvalitné a chutné. Prečo sa oplatí jesť skôr sezónne a lokálne potraviny?

Prečo je najlepšie pripravovať jedlá zo sezónnych potravín? Toto sú dôvody (Foto: pixabay.com)

Rozdielna chuť a vzhľad

Všimli ste si, že jednotlivé druhy ovocia a zeleniny nechutia počas roka rovnako? Je to spôsobené tým, koľko svetla dostávajú a aj podľa daného ročného obdobia. Ak by ste si kúpili jahody alebo maliny v zime, tak by boli určite menej sladké, nemali by takú sýtu farbu a často to spoznáte aj podľa nevýraznej vône. Počas leta sú tieto plody silno voňavé.

Prejde stovky až tisícky kilometrov

V zime u nás ovocie ani zelenina nerastie. To znamená, že sa musí dovážať z ďaleka, kde je teplo a vo veľkom sa tam ovocie a zelenina pestuje. Musia ich teda pozbierať, naukladať do bedničiek a odviezť niekoľko stoviek až tisícov kilometrov až k nám. Je jasné, že sa to odrazí na kvalite ovocia a zelenine, ich chuti a vzhľade.

Podporte lokálnych alebo si vypestujte sami

Namiesto toho, aby ste si pravidelne kupovali v potravinách ovocie a zeleninu počas zimy, tak si skúste tieto potraviny zavárať, sušiť alebo zamraziť. V tejto podobe vám vydržia naozaj dlho. V lete naopak je u nás dostatok všetkého, preto namiesto nákupov v supermarkete zvoľte radšej nákup u farmárov alebo si spravte na dvore záhradku s vlastnými plodinami.